top of page
Obrázek autoraDominika Čechová, M.A.

Párová terapie (ne)funguje!

Může vůbec fungovat párová terapie? Proč by nám měl pomoct někdo jiný, když si nedokážeme ani sami promluvit? Jak nám může pomáhat někdo, kdo nás nezná a ani neví, jak fungujeme doma?? Nevěřím, že to k něčemu bude...To slýchávám během prvních kontaktů s klienty.


A souhlasím. Párová terapie nefunguje. Není to totiž žádná mašinka, která po zmáčknutí kouzelného tlačítka změní Váš bídný život v procházku růžovým sadem ;-)


Výsledkem terapie - individuální nebo párové - by měl být spokojenější, sebevědomější a

vyrovnanější jedinec či pár. Změna, která je v terapeutickém procesu cílem bývá

dlouhodobá, nejedná se tedy jen o nějaké “lakování narůžovo”.

Ten, kdo terapií (mluvíme o alespoň 10 sezeních) projde, si je vědom svých silných i slabých stránek. Rozumí tomu, že počáteční zamilovanost je něco jiného než dlouhodobý láskyplný vztah a je ochoten pro svou spokojenost - jak individuální, tak vztahovou - něco udělat.

Lidé, kteří jsou ochotni tuto cestu nastoupit pak zažívají zásadně odlišnou kvalitu svého života. Z mé zkušenosti platí, že pokud pár “přežije” první tři setkání má to nejhorší za sebou a prognóza zachování a zkvalitnění vztahu je velmi optimistická.


Ale je to dřina. Velká a nekončící dřina!



1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Denisa K.
Denisa K.
Jun 08
Rated 5 out of 5 stars.

Naše párová terapie nefunguje proto, že partner nechce spolupracovat. Paní terapeutka říkala, že to jde jen když se CHCE! maderoterapie praha

Like
bottom of page