top of page
  • Obrázek autoraDominika Čechová, M.A.

Dítě marodí! Co teď??

Pokud každé onemocnění svého dítěte úzkostně prožíváte, doporučila bych nastudovat si knihu Jak pečovat o zdraví dítěte…navzdory vašemu lékaři (k dostání zde).


Rodiče by měli mít základní povědomí o skutečně rizikových stavech a nepropadat panice při každém kašli - to je základní poselství knihy. Pokud Vám to nepomůže, je třeba se začít zabývat svou úzkostí a svým strachem - například při terapeutických sezeních.


Důležité je, aby si rodiče sladili svůj přístup k nemoci, aby se vzájemně podrželi ve svém přístupu, ale zároveň aby se doplňovali v pohledu na malého pacienta - každý si totiž všimne něčeho jiného a dohromady mohou složit užitečný obraz toho, v jakém stavu jejich dítě skutečně je a podle toho případně vyhledat pomoc.


V případě chronických či opakujících se onemocnění bych určitě doporučila otestovat “toxicitu” domácího vztahového prostředí. K tomu je však potřeba kvalifikovaná konzultace u psychosomaticky orientovaného rodinného psychoterapeuta. Právě děti často “odnemocní” vztahově nezdravé domácí prostředí - nesoulad mezi partnery, patologické chování jednoho z rodičů atp.


Připraveno pro časopis Maminka.


bottom of page