top of page
  • Obrázek autoraDominika Čechová, M.A.

Nebojte se mluvit o rodinných problémech. Uleví se Vám!

Vylézají na vás kostlivci ze skříní i když zrovna není Halloween?


Už jste si možná všimli, že kostlivci ve skříních jsou mé oblíbené téma. Ukažte mi rodinu, která nějakého nemá...a já Vám stejně nějakého najdu :-) Ideální rodina totiž neexistuje. Je to mýtus a mě hrozně baví se každou jedinečnou mytologií s klienty zabývat.


Je to asi profesionální deformace, protože jestli je něco pro terapeutický proces typické, tak právě to prohlížení si kostlivců v rodinných skříních, případně jejich hledání - to pokud jen tak někde chrastí a kvílí a my vlastně ani nevíme, odkud ty strašně zvuky přichází.


Paradoxně je to ale často jedna z bariér, proč lidé to terapie nechtějí. Mluvit o tom, jaké to bylo v rodině těžké, jací jsou jejich příbuzní hrozní a jiné "praní špinavého prádla" je pro ně nepřijatelné.


Ale kde jinde o tom mluvit, než u terapeuta? V bezpečných podmínkách terapeutické pracovny, s člověkem, který je na to speciálně školený a věnuje tomu dobrovolně svou kariéru?


Nestyďte se. I my psychoterapeuti máme za sebou stovky hodin vlastní terapie. I my jsme museli zpracovávat své vztahy s rodiči, partnery, sourozenci a poslouchat příběhy našich kolegů.


Mlčet není síla. Mluvit ano.


A až si budete chtít k tématu něco poslechnout, nalaďte si 5. epizodu podcastu Důvěrně s Marianne a napište mi, co Vás k tématu napadá!


Těším se na Vaše zprávy...Dominika

bottom of page