top of page
  • Obrázek autoraDominika Čechová, M.A.

Clubhouse - pravidla soukromí

Včera jsem tam poprvé byla. V "roomce" na clubhousu věnované duševnímu zdraví. A nestačila jsem se divit!


Účastníci ochotně a dobrovolně sdíleli své zkušenosti s úzkostmi a popisovali své strasti v oblasti duševního zdraví. Dělali to autenticky a dobrovolně, dokonce s dovětkem, že by k psychologovi nešli, protože se o svých problémech nechtějí s nikým cizím bavit.


Jako psychoterapeutka mám za sebou stovky hodin vlastního sdílení v mé cvičné terapii a na skupinových terapiích. Sdílet osobní příběh je citlivá záležitost doprovázená mnoha emocemi.


Ze začátku se jedná zejména o strach, stud, hanbu, vinu. Může se objevit i frustrace, agrese, vztek, ale i lítost, smutek.


Pravidlo #1 je v takových situacích bezpečí!


Skupinoví psychoterapeuti organizující seberozvojové skupiny mají celý protokol informací, se kterými účastníky seznamují. Základním pravidlem bývá, že co se sdělí ve skupině, zůstává ve skupině. Takové skupiny většinou nemají více než 12-15 účastníků a trvají zhruba půl roku.


Sdílecí skupiny obdobného typu na sociálních sítích žádná pravidla nemají a účastníků jsou stovky i tisíce!


Riziko, že informace, které sdělím někdo jiný využije a zneužije, je opravdové. Sdílením v "nebezpečném" prostoru se Vám nemusí ulevit, ale může začít opravdová noční můra bullyingu, stalkingu a dalších traumatizujících nepříjemností.


Prosím zvažte tyto 3 nápady, než na Clubhouse a jiných sociálních sítích budete mluvit o osobních problémech:


1. Představte si, že stojíte na pódiu divadla, které je nacpané až k prasknutí. Držíte v ruce mikrofon, všichni se na Vás dívají a čekají co řeknete. O čem promluvíte a co si necháte pro sebe?


2. Mít úzkosti, žít s rodiči, kteří se ke mně dobře nechovají, brát na to prášky...to všechno jsou citlivé osobní informace. Je v pořádku trápení sdílet! Ale s odborníkem a v bezpečném prostředí! Kvalifikované psychoterapeuty naleznete zde: https://czap.cz/pro-verejnost/seznam-psychoterapeutu


3. Máte pocit, že Vás bude psycho-odborník soudit? Myslíte, že Vám stejně nepomůže? Možná budete příjemně překvapeni...zkuste si terapii zdarma třeba zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/dospeli/prispevek-na-podporu-zvyseni-dostupnosti-psychosocialni-podpory


Svou identitu máte jen jednu. Svých trápení možná nepřeberně.


Psychoterapeuti byli stvořeni, aby tento rébus vyřešili :-)






bottom of page