top of page
  • Obrázek autoraDominika Čechová, M.A.

Otužování duše pro Jóga Dnes

V aktuálním květnovém čísle časopisu Jóga dnes mám úvahu o duševním otužování, ze které Vám kousek přikládám:

Často slýcháme, že psychoterapie je léčba duševního onemocnění, metoda pro „blázny“ a podobná lidová zkreslení. Mnohem méně se však dozvídáme o přínosech psychoterapie pro naše duševní zdraví - funguje totiž mimo jiné jako velmi efektivní nástroj prevence.


Ve světle nyní tak populárního tělesného otužování se tedy na psychoterapii můžeme zjednodušeně dívat jako na otužování duše.


Nejen v otužování platí, že odhodlání je polovina úspěchu. Zatímco ženy přicházejí spíše v počátečních fázích jejich „problému“, muži (čest výjimkám!) dorazí, až když jsou před duševním „vykrvácením“.

Běžný duševní otužilec začátečník se tedy do pracovny psychoterapeuta dostane po relativně dlouhém zvažování. Zatím preferuje pravidelné sprchování vodou příjemně teplou (partnerské vztahy, které sice nenaplňují, ale nějak fungují; práce, která sice není povoláním, ale hypotéku platí atp.) až horkou (mimomanželský vztah, adrenalinové sporty, závislost na pornu atp.), která může být krátkodobě velmi příjemná, ale v dlouhodobém horizontu je oslabující.

V dosavadním životě sice čelil již mnoha „ledovým sprchám“ (rozchod, pracovní kolaps, vážná nemoc, výpověď, kontakt se smrtí aj.), které ho ovšem vzhledem k překvapivosti a zažitému šoku neposílily, spíše ho od dalších „otužovacích“ pokusů odradily.

Více najdete v tištěném časopise Jóga dnes!



bottom of page